Facebook Pixel code
Trenutno pregledavate Nekaj, kaj sem jedla v Španiji ali stročji fižol s česnom

Nekaj, kaj sem jedla v Španiji ali stročji fižol s česnom

Letos spomladi sem potovala v Španijo; Santiago de Compostela. Udeležila sem se mednarodnega kongresa etnologov in folkloristov. Kot vsak perspektivni etnolog sem se odločila za pokusino lokalnih specijelitet. Bila sem prijetno presenečena nad navado, da v lokalih s pijačo brezplačno strežejo prigrizke. Včasih pri nas dobite samo kakšne arašide ali pistacije, tako, da me je to zelo presenetilo in sem se sprva spraševala ali so se zmotili – naročila sem samo pivo.

Kot običajno na putovanjih je zadnji večer preden se gre domov zelo spontan. Midva s kolegico sva najprv šli v tapas bar, potem pa sva šli v restavracijo/pivnico, kjer strežejo organske jedi. Čeprav sva naročili nekaj jedi z jedilnika ta, ki vam jo bom predstavila mi je posebaj padel v oči s svojo enostavnostjo in čudovitim okusom. Odločila sem se poskusiti reproducirati okuse in za svojo družino pripraviti okusen obrok. Zato je pred vami stročji fižol s česnom. Priznam, da je moj bil celo boljši kot španski, ker sem uporabila posebne začimbe Sana: liofizirani česen in solni cvet. Solni cvet je nekaj čudovitega in hrani da prazničen okus. Sanin česen je pravzaprav posušen, vendar po posipanju strokov izvleče nekaj vlage in maščobe ter se zlije v sestavo, kot da je bil ravnokar pobran.

STROČJI FIŽOL S ČESNOM
Pest ali dve stročjega fižola (odvisno od tega za koliko ljudi pripravljate hrano ali koliko lahko sami pojeste)
2 žlici oljčnega olja
Česen
Solni cvet
Poper

  1. Stročji fižol očistite in narežite na kose velikosti 5 cm.
  2. V ponvi segrejemo olje in stročji fižol pražimo okoli 7 minut z občansnim mešanjem.
  3. Stročji fižol prestavimo na krožnik ter potresemo s poprom, solnim cvetom in česnom.
  4. Postrezite toplo ali hladno.

Odgovori

×

Košarica