Facebook Pixel code
Trenutno pregledavate Moja najljubša jed ali juha z zdrobovimi cmočki

Moja najljubša jed ali juha z zdrobovimi cmočki

Prepričana sem, da vsak ima vsaj eno različico juhe, ki jo rad kuha. Zato danes ne bom veliko govorila o juhi, ampak o meni najljubšem načinu, da juhi dodam ta poseben okus. Danes bi rada z vami podelila skrivni družinski recept. V moji družini se cmočki dodajo v juho ob posebnih priložnostih, najpogosteje za nedeljska kosila. Vse otroštvo sem uživala v njih. Moja ljubezen do cmočkov je šla tako daleč, da sem v gimanzijskih letih nešteto krat zavrela vodo za kosilo ali večerjo z Vegeto in cmočki. Upam, da sem vam lahko pokazala kako daleč seže moja ljubezen do zdrobovih cmočkov.

Skratka, ko je juha skoraj gotova začnite pripravljati cmočke. Odvisno od tega koliko juhe imate in če ste nori na cmočke, lahko jih naredite s enim ali dva jajca. Recept je enostaven:

1 jajce
4 žlice zdroba
sol

  1. Rumenjak ločimo od beljaka in ga prestavimo v drugo posodo. Beljak stepemo z vilico – naj bo čim manj tekočega beljka.
  2. Dodajte zdrob in rumenjak ter posolite. Nežno premešajte in pazite, da v beljakih ne zlomite preveč zračnih mehurčkov.
  3. Zmanjšajte ogenj, da juha rahlo vre in z žlico dodajte en cmočk za drugim. Pustimo kuhati še 5 minut.

Če ste uporabili večji jajčni beljak, boste morda potrebovali več zdroba. Mešanica ne sme biti pregosta in ne pretekoča. Če vam prvič ne uspe, naredite jih spet jutri. In ponovno, in ponovno. Hitro se boste naučili. Celo po letih izkušenj mi se še vedno zgodi, da v naglici pripravim juho z zdrobno kašo ali majhnimi, kamnitimi cmočki. 😀 Vendar, če se resnično potrudim dobim pa popolne cmočke in me ljudje prosijo za recept. No, končno je tu. Ko smo že pri družinskih receptih, si oglejte  na Muzej v loncu! 😉

Odgovori

×

Košarica