Facebook Pixel code
Trenutno pregledavate Ni kvasa – ni pomembno: listnato testo brez kvasa

Ni kvasa – ni pomembno: listnato testo brez kvasa

Dandanes se kvas pogosto omenja v pogovorih in medijih, kot najbolj iskano živilo, ki ga je težko kupiti v trgovini. Ponujajo se tudi številne rešitve za pridelavo lastnega kvasa. To so odlični koraki i njih pozdravljam.

Jaz si vseeno še zmeraj nisem dovolila, da bi bila odvisna od ponudbe, ki se nahaja na policah v trgovini. Spomnila sem se, da obstaja veliko vrst testa, ki je običajno narejeno brez kvasa: vlečeno testo, listnatno testo…

Testo brez kvasa

Že skoraj dve leti si želim narediti svoje listnato testo, ampak nikoli nisem imale dovolj časa za ta postopek. Tako včeraj razmišljam, kdaj pa bom imela dovolj časa, če ne zdaj?! In zaviham rokave, preučim recepte in se odločam storiti to na videz zapleteno zadevo, ki je na koncu bila presenetljivo preprosta. Končni izdelek (rogljički, zvitki ali kar koli dugo želite) je pa bil tako okusen, da mi ni bilo žal niti sekunde porabljene v tem postopku.

Recept

Torej, vam prinašam recept za listnato testo, ki je običajno narejeno brez kvasa in je danes lahko preprosta rešitev za okusne jedi. Preučila sem nekaj receptov in sem združila klasične sestavine:

300 g moke
sol
50 g masla (hladnega, narezanega na koščke)
120 g masla (hladnega, v enem kosu)
približno 135 ml vode

  1. V večji skledi zmešajte moko in sol. Dodajte 50 g masla narezanega na koščke in ga z rokami vtrite v moko. Moko večkrat dvignite z rokami, da vanjo stopi čim več zraka in ostane hladna.
  2. Dodajte hladno vodo. Zmes mešajte z nožem tako, da ostane hladna. Ko dobite testo, ga prestavite na rahlo pomokano delovno površino in z roko pregnetite, ravno toliko, da testo postane gladko.
  3. Testo oblikujte v pravokotnik (ker ga boste kasneje lažje razvaljali) in zavijte v prozorno folijo. Pripravljeno testo pustite počivati v hladilniku 30 minut.
  4. Med 2 papirja za peko položite kos od 120 g masla in ga stepite z valjarjem tako, da dobite tanek blok v velikosti približno 1/3 testa, kadar ga razvaljate.
  5. Testo razvaljajte v pravokotnik približne velikosti 16×30 cm. Z nožem poravnajte robove.
  6. Testo vizualno razdelite na 3 enake dele. Srednji del malo bolj razvaljate tako, da so njegovi robovi širši od ostalih dveh delov.
  7. Z masla odstranite papir za peko in ga položite na sredino testa. Najbolj oddaljene dele testa ovijte na sredino tako, da prekrijete maslo. Testo oblikujte v lep pravokotnik.
  8. Testo obrnite za 90º in ga razvaljajte, da dobite pravokotnik kot na začetku. Dno in vrh prepognite proti sredini. Postopek obračanja, valjanja in zlaganja ponovite še enkart. Zavijte v prozorno folijo in pustite počivati v hladilniku 30 minut.
  9. Testo vzamite iz hladilnika in postopek obračanja, valjanja in zlaganja ponovite še dvakrat. Potem pustite počivati v hladilniku 10 minut. Potem vzamite iz hladilnika in postopek obračanja, valjanja in zlaganja ponovite spet dvakrat.
  10. Zdaj je testo pripravljeno za nadaljnjo obdelavo. Ali boste oblikovali kifle, palčke, rogljičke ali okusno polnjeno pito, prepuščam vaši domišljiji in želji. Jaz sem oblikovala kifle, ki so izginili v trenutku in je družina bila mnenja, da so vredni vse pohvale.

Dober tek,
Mmmarija kuha

Odgovori

×

Košarica