Facebook Pixel code
Trenutno pregledavate Kuhanje kot oblika sprostitve ali rižota z gobami in meto

Kuhanje kot oblika sprostitve ali rižota z gobami in meto

Rada imam riž in rada imam gobe, torej rada imam rižota z gobami. V preteklih letih sem preizkusila več receptov in je bil vsak izmed njih nekaj časa „aktualen“. Zdaj je pa čas za nekaj novega. Čeprav je načelo kuhanja rižote skoraj enako, ne glede na sestavine, tokrat sem preizkusila zanimivo kombinacijo začimb, ki jih še nikoli nisem uporabljala.

Poleg tega rada kuham rižoto, ker je to jed, ki se ji resnično morate posvetiti, če želite, da bo okusna. Po drugi strani pa ne zahteva preveč vašega časa. Da bi bila rižota kremasta in okusna, jo je treba skoraj nenehno mešati, zalivati, dodajati sestavine… Sem ravno danes med kuhanjem dobila nekaj dobrih idej za prihajajoči projekt.

Če preizkusite recept se boste tudi sami prepričali, da je dodajanje mete bila dobra ideja:

RIŽOTA Z GOBAMI IN METO
1 skodelica riža
2-3 žlice mete
1/3 skodelice parmezana
2 strta stroka česna
1/2 žličke kumine
1/4 žličke zdrobljene paprike
250 g gob (šampinjonov ali mešanica različnih gob, se boljše!)
3 skodelice zelenjavne osnove
2 šalotki ali ½ rdeče čebule, narezane na kocke
3 žlice masla

  1. Pripravite zelenjavno osnovo.
  2. Stopite maslo, dodajte česen in čebulo ter dušite, dokler se ne zmehča. Dodajte papriko in kumino ter kuhajte še 30 sekund.
  3. Dodamo gobe in kuhamo na zmernem ognju, dokler gobe ne začnejo spuščati tekočine. Nato dodajte riž in še eno žlico masla. Vse dobro premešajte.
  4. Riž z gobami kuhamo okoli 2 minute, nato dodamo 1/3 skodelice osnove in ponavljamo ta postopek. Dodamo osnovo in premešamo.
  5. Kuhamo 15-18 minut, dokler riž ne postane mehak in kremast. Primešajte preostalo maslo in parmezan. Začinite s soljo in poprom po okusu. Primešajte sveže nasekljano meto.
  6. Postrezite takoj in uživajte!

Odgovori

×

Košarica