Facebook Pixel code
Trenutno pregledavate Ko narediš vse narobe, ampak izpade dobro ali kvinojini ocvrtki

Ko narediš vse narobe, ampak izpade dobro ali kvinojini ocvrtki

Napisano je jasno: OCVRTKI! Gre za pojem, ki ga povezujemo s sploščenimi okroglimi pogačkami. Točno tako je pisalo. In točno tako jaz nisem naredila. Namesto tega sem naredila približno trideset kroglic iz kompaktne mešanice kvinoje, korenja, čebule, jajc, krušnih drobtin, začimb… Potrudila sem se, da so vse enake velikosti, gladke površine in čim bolj podobne krogli. Medtem, ko sem občudovala svoje kroglice, in hkrati gledala eno veliko, z namenom da jo vsaj prepolovim, mi je beseda OCVRTKI šla skozi glavo. OCVRTKI. OCVRTKI. OCVRTKI. Tisti trenutek, ko sem ugotovila, kaj mi moji možgani hočejo povedati je bilo treba posneti. Reakcija na to, da sem včerajšnje meditativno kuhanje zamenjala za današnje precizno je bila simpatično smešna.

OK. Ocvrtki so tokrat okrogli.

Nadaljujemo z omako. Piše: majoneza ali grški jogurt. Aha. Jogurta nisem kupila. Na srečo poznam preizkušen  recept za majonezo in sem z Magimixom na hitro zmešala precej okusno domačo različico.

Počakaj… Kaj pa ta limeta počne tukaj? Preberi recept še enkrat… Aaaaaaaa! Limeta gre v ocvrtke, ki so izpadli kot kroglice. Ni važno, limeto bom dodala v omako.

Ali sem omenila, da nisem imela svežega koriandra, ampak samo tega v prahu in, da sem dodala tudi koper, ki ga sploh ni v receptu? Ja, tudi to se je zgodilo! Tudi pomladne čebule nisem imela, ampak sem uporabila navadno, rdečo čebulo. Da bi bila odstopanja, zamenjave, reinterpretacije in drugi posegi, ki se jih je danes lotila moja ustvarjalnost jasnejši, preberite recept:

Kvinojini ocvrtki na tajski način 

Ocvrtki:
3 skodelice kuhane kvinoje (približno 1 skodelica nekuhane)
1 korenček, nariban
1/4 skodelice drobno sesekljanega koriandra
4 mlade čebule
1 strok česna
1 limeta, lupina in sok
3 jajca, razžvrkljana
sol in poper
1 skodelica krušnih drobtin
voda, po potrebi
oljčno olje za cvrtje 

Omaka:
1/2 skodelice majoneze ali grškega jogurta
2 žlici kokosovega mleka ali polnomasnega mleka
1-2 žlici Srirache
2 mladi čebuli, samo beli del
1 majhen strok česna
sol i poper 

Priprava ocvrtkov: 

  1. V veliki skledi zmešajte kvinojo, korenje, koriander, mlado čebulo, česen, jajaca, sol in poper ter krušne drobtine. Mešajte, dokler ne nastane homogena zmes. Zmes mora biti dovolj vlažna, da se drži skupaj, ko poskušate oblikovati ocvrtke (če ni dodajte malo vode). Če je zmes preveč lepljiva, si pri oblikovanju navlažite roke. 
  2. Ponev segrejte na zmernem ognju in prilijemo toliko olje, da pokrije dno. 
  3. Ocvrtke damo v ponev in jih pečemo nekaj minut na vsaki strani, da postanejo hrustljavi in zlato rjave barve. Odcedimo jih in prestavimo na papinato brisačo, da vpije odvečno maščobo. 

Priprava omake: 

Z multipraktikom ali mešalnikom zmešajte majonezo, kokosovo mleko, sriracho, limetin sok, mlado čebulo in česen. Zmešajte do gladke mase in začinite s soljo in poprom.

Moje današnje kuhanje je bilo majhna pustolovščina. Vi pa naredite ocvrtke, saj se bodo boljše spekli. Omaka je odlična z apno ali brez nje.

Sprostite se. Kuhanje je le ustvarjalni način izražanja v loncu! 🙂

 

Odgovori

×

Košarica