Facebook Pixel code
Trenutno pregledavate Španske (ki so hkrati navadne gobe), cvetača in krompir ali tres tapas

Španske (ki so hkrati navadne gobe), cvetača in krompir ali tres tapas

Tres tapas je španski izraz. Tapasi so za en ali dva grižljaja veliki prigrizki (ki je v celoti obrok zase), ki jih v Španiji strežejo v skoraj vsakem lokalu. Najboljša in največja izbira pa je seveda v t.i. tapas barih. Tapasi so ena od najbolj prepoznavanih kulinaričnih posebnosti Španije. Naslov današnjega recepta pravzaprav skriva tri povsem običajna živila, ki bodo všeč vsem gostom. Gobe, krompir in cvetača, plus enostavna omaka – domače, kakovostno in pripravljeno z ljubeznijo. V teh čudovitih poletnih dneh uživajte dobro hrano! 🙂

TRES TAPAS

CVETAČA
1 velika glava cvetače, cvetove ločiti
2 žlici sončničnega olja
1 žlica paprike
2 žlici parmezana ali veganskega trdega sira

  1. Pečico segrejemo na 200ºC (180º z ventilatorjem). 
  2. Cvetove razporedimo po pekaču. Dodamo olje in papriko ter vse skupaj premešamo. Začinimo s soljo in poprom. 
  3. Pečemo v pečici 25 minut, dokler cvetača ne postane mehka in rahlo rjave barve ob robovih. 
  4. Potresemo s parmezanom in pečemo še 5 minut, nato prestavite v skledo in takoj postrezite. 

ČESNOVE GOBE
1 žlica sončničnega olja
400 g šampinjonov, skrajšajte stebla, gobe pa pustite cele
maslo
2 stroka česna, strta
1/2 žlički dimljene sladke paprike
malo limoninega soka
2 žlici svežega peteršilja, nasekljanega 

  1. V veliki ponvi segrejte olje. Dodajte gobe in jih pecite na močnem ognju na visoki temperaturi 4-5 minut in občasno premešajte. Pecite, dokler gobe ne začnejo sproščati tekočine. 
  2. Dodamo malo masla, in ko se začne rahlo peniti dodamo česen, papriko in malo soli in popra. Pečemo še naprej na zmernem ognju še 4-5 minut. Občasno pretresite pekač. Pečemo, dokler gobe ne dobijo zlate barve in ne izpari vsa tekočina. 
  3. Dodajte limonin sok in peteršilj. Postrezite takoj. 

KROMPIR
3 žlice sončničnega olja
750 krompirja, olupljenega in narezanega na kocke velikosti 2 cm
1/2 žličke dimljene sladke paprike
Za omako
1 žlica sončničnega olja
1 majhna čebula, drobno sesekljana
1 strok česna, strt
1/2 žličke dimljene sladke paprike
1/2 pločevinke od 400 g sesekljanega paradižnika
1 žlica paste iz posušenih paradižnikov

  1. Pečico segrejemo na 200ºC (180º z ventilatorjem). 
  2. V pekač dajte 3 jedilne žlice sončničnega olja in dajte v pečico za 5 minut. Nato dodajte krompir, papriko in malo soli in popra. Vse skupaj zmešajte in stresite na vroče olje in pecite še 30-40 minut. Krompir je treba po 15 minutah obrniti. Pečemo, dokler ne postane zlatno rjav in hrustljav. 
  3. Medtem, za pripravo omake je treba segrejati olje v loncu, dodamo čebulo in česen ter pražimo približno 5 minut na zmernem ognju. Primešajte še papriko, paradižnik in pasto iz posušenih paradižnikov. Kuhajte 5 minut in občasno premešajte, dokler se omaka ne postane gosta. Začinite s soljo in poprom. 
  4. Krompir razporedimo na krožnik ali v skledo, z žlico prelijte omako čez krompir in postrezite. 

Odgovori

×

Košarica