To je preprost in hiter recept, ki iz nekaj preprostih živil ustvari čudovito simfonijo okusov in je odlična kombinacija svežih in kuhanih/pečenih živil. Zelo okusno!
TOFU BOWL
2 skodelici kuhanega rjavega riža
1 skodelica naribanega korenja
2 skodelici špinače
2 skodelici brokolijevih cvetov
2 žlički oljčnega olja
1 skodelica čičerke
sol i poper
500 g prekajenega tofuja (lahko tudi svež)
Arašidova omaka
1-2 žlici sezamovega olja
1/4 skodelice sojine omake
1/4 skodelice 100% čistega javorjevega sladkorja (lahko tudi agavin sirup ali med)
2 žlički čili omake s česnom (ali čili omaka + strt strok česna)
1/4 skodelice arašidovega masla (lahko naredite sami z multipraktikom, blenderjem ali palčnim mešalnikom – jaz sem naredila z multipraktikom Magimix iz 2 pesti praženih arašidov in z dodatkom dveh žlic repičnega olja 😉
- Pečico segrejte na 200ºC. Tofu narežemo na kockice in razporedimo na pekač prekrit s peki papirjem. Pečemo 25 minut, nato prestavimo v skledo.
- Vse sestavine za omako zmešajte skupaj, dokler ne postanejo kremaste in gladke. Nato damo polovico mešanice v skledo z tofujem in pustimo, da se marinira.
- Po brokoliju pokapamo 1 žlico oljčnega olja ter malo soli in popra. V pečici naj se peče 20 minut, dokler se ne zmehča.
- Segrejte preostalo olje v ponvi ali voku na zmernem ognju. V manjših količinah dodamo tofu in omako za marinado in pečemo 3-4 minute, da postane hrustljav in zlato rjave barve.
- Razporedimo riž v 4 skodelice in v vsako damo ¼ skodelice naribanega korenja, ½ skodelice špinače, brokoli, čičerko in nekaj kosov tofuja. Prelijte s preostalo arašidovo omako.