Pred približno desetimi leti sem potovala v Izrael. Tam sem imela priložnost videti tradicionalni način priprave in peke falafela. Takrat sem prvič okusila falafel in sem bila presenečena nad spretnostjo kuharja in enostavnostjo pečenja teh kroglic. To je bil eden izmed najokusnejših falafelov, ki sem jih jedla. Zaviti v tanek kruh (pravimo ji tortilja), presenetljive teksture grobo zmletih sestavin, kot sta čičerika in koriander. Ali ga imaš rad ali pa ne. Da čičeriko lahko pripravimo tudi doma, sem odkrila že zdavnaj. Tukaj je en preprost recept za tiste, ki imajo radi falafel! 🙂
Falafel v ponvi
pest koriandra
pest pomladne čebule
1 strok česna
pločevinka čičerike (400 g), odcejena in oprana
drobno naribana skorja 1/2 limone
2 žlički kumine v prahu
1 žlička medu
Dodatno:
moka, za posipanje
2 žlici sončničnega olja
- Vstavite koriander, pomladno čebulo in česen v multipraktik in zmeljite na gorbo. Dodajte še ostale sestavine in premešajte še malo, vendar da ohrani bolj grobo teksturo. Začinite s soljo in poprom. Če imate čas, pustite počivati v hladilniku 15 minut.
- Razdelite mešanico na 10 delov, nato vsak del oblikujte v kroglico in jo rahlo poravnajte.
- Olje segrejte v ponvi na zmernem ognju in pražite falafle. Dodajte olja če je potrebno. Pražite 2-3 minute na vsaki strani, dokler ne dobi zlato barvo. Prestavite na krožnik, obložen s papirnato brisačo in hranite na toplem, dokler jih ne postrežete.
- Postrezite toplo z omako in solato. Dobra kombinacija je solata iz redkvic, rdeče čebule in feta sira.