Facebook Pixel code
Trenutno pregledavate Spomladna enoločnica: najboljša enoločnica, ki sem jo jedla

Spomladna enoločnica: najboljša enoločnica, ki sem jo jedla

Ko to pišem, jem najboljšo enoločnico, ki sem jo kdaj jedla! Brez pretiravanja. Tudi kolege pravijo s polnimi usti, da je enoločnica odlična. Verjamite, že to bi moralo biti zadostno zagotovilo; vendar pojdimo k bistvu. 

Ne morem reči, da so enoločnice moja najljubša jed, so pa dobra rešitev ko nimate veliko časa za kosilo s tremi hodi. Ta enoločnica me je pritegnila, ker vsebuje veliko zelenjave, ki jih rada jem tudi vsako posebej. Nikoli mi ni padlo na pamet, da bi recimo cvetačo in por kombinirala skupaj in se mi je zdelo, da je to dobra priložnost, da naredim nekaj novega. 

Čeprav je priprva na prvi pogled videti zapletena, z dobrim pomočnikom v kuhinj, ki je bil v mojem primeru mali Francoz po imenu Magimix, sem v trenutku naribala cvetačo in narezala krompir na kocke. Ne samo, da sem pospešila celoten postopek, ampak je hkrati bil tudi ves krompir enako kuhan ob istem času.  

SPOMLADNA ENOLOČNICA
¼ skodelice oljčnega olja
500 g naribane cvetače
140 g pora
5 strokov česna, zdrobljenih
sol
4 skodelice zelenjavne osnove
2 skodelici rastlinskega mleka
280 g narezanih špargljev
grašak, zamrznjen
limonina lupina
sveža bazilika
rdeči krompir, narezan na kocke
hladna voda
2 žlici limoninega soka
sveže mlet črni poperr

  1. V loncu na zmernem ognju segjejte 2 žlici olja, nato dodajte cvetačo, por, česen in 1 žličko soli. Dušimo 2 minuti, dokler se por ne zmehča,
  2. Dodajte zelenjavno osnovo in rastlinsko mleko (jaz sem uporabila ovseno), nato zvišajte ogenj, dokler mešanica ne zavre. Ko zavre, zmanjšajte ogenj, pokrijte s pokrovom in kuhajte 15-20 minut.
  3. Medtem v veliki ponvi segrejmo 2 žlici oljčnega olja. Dodajte šparglje, grah in 1 žlico soli. Dušimo 2 minuti, dokler zelenjava ne postane svetlo zelene barve in hrustljava. Odstranite ponev z ognja in vmešajte limonino lupino ter baziliko. Nato prestavite v skledo in jo postavite na stran.
  4. Narezan krompir položite v ponev z dovolj vode, da ga prekrije. Dodajte sol in zavrite. Zmanjšajte ogenj ter med mešanjem kuhajte na majhnem ognju 8-10 minut. Odcedimo in postavimo na stran.
  5. Lonec z cvetačo odstavite z ognja ter spasirajte s palčnim mešalnikom, dokler ne postane kremasto. Dodajte 1 skodelico (240 ml) rastlinskega mleka ali vode če se vam enoločnica zdi pregosta.
  6. Vmešajte šparglje, grah, krompir in limonin sok. Začinimo po okusu s soljo.
  7. Pri serviranju okrasite s svežo baziliko, pokapajte z oljčnim oljem in potresite s sveže mletim črnim poprom.

 

Jaz pa sem bila sicer malo skeptična glede na dodajanje limoninega soka, vendar se mi je pogum splačal, saj je limona odlično zaokrožila celotno kompozicijo okusov

Ne čakajte, ampak takoj sestavite svoj nakupovalni seznam in si privoščite ta slasten obrok! Dober tek!

Odgovori

×

Košarica