Facebook Pixel code
Trenutno pregledavate Več kot užitni brokoli oz. polnjene košarice iz brokolija

Več kot užitni brokoli oz. polnjene košarice iz brokolija

Brokoli je živilo, ki ga otroci ne marajo in ne vem koliko ga odraslih ima radi. Najpogosteje ga srečamo blanširanega kot prilogo, včasih tudi kot kremno juho. Današnji recept je odlična priložnost, da brokoli poskusite na drugačen, zelo zanimiv in zelo užiten način. Priznam, postopek priprave je nekoliko zapleten, hkrati pa je tudi vznemirljiv in se splača. Recept, ki me je navdihnil, je imel mesni nadev. Jaz sem ga pa spremenila v brezmesni. Če uporabite dimljeni tofu (mi smo že leta zvesti Soyarnici) bodo tudi največji mesojedci polizali prste, saj je nadev resnično zelo okusen.

Priprava ima dve stopnji: priprava košaric in polnjenje.

Dober tek!

POLNJENE KOŠARICE IZ BROKOLIJA (za 12 kosov)


4 skodelice cvetov brokolija
3 strokov česna, (2 za košarice, 1 za nadjev)
2 skodelici naribanega parmezana + 2 žlici za nadev
2 jajci
4 žlice oljčnega olja (2 za košarice, 2 za nadev)
1 čebula, narezana na kocke
250 g prekajenega tofua
1 žličica soli
1/2 žlički popra
1/3 skodelice sveže bazilike
2 žlici svežega peteršilja
400 ml pasiranega paradižnika
1 pločevinka paradižnikove paste
1 skodelica naribane mocarele 

PRIPRAVA KOŠARIC 

  1. Pečico segrejte na 190ºC.
  2. Z multipraktikom zmešajte brokoli, 1 skodelico parmezana, 2 stroka česna, 2 jajci in 2 žlici oljčnega olja. Zmes pulzirajte okoli 2 minuti, dokler zmes ne dobi konsistenco podobno testu.
  3. V vsak dobro naoljen model za muffine damo eno žlico mešanice. V modelu oblikujte košare tako, da so stene debele največ 1 cm.
  4. Pečemo približno 30 minut, dokler robovi ne postanejo zlati in hrustljavi, dno pa čvrsto.
  5. Počakajte, da se košarice ohlade i njih nato dajte iz kalupa. 

PRIPRAVA NADEVA

  1. Ponovno segrejte pečico (na 180ºC).
  2. V globoki ponvi segrejemo oljčno olje, dodamo čebulo in česen ter kuhamo, dokler se ne zmehča.
  3. Dodamo mleti tofu in mešamo nekaj minut.
  4. Vmešajte 2 žlici parmezana, sol, poper, 3 žlice bazilike in 2 žlici peteršilja. Mešajte, dokler se vse sestavine ne povežejo.
  5. Dodamo paradižnikovo pasto in pasirani paradižnik. Mešajte medtem ko zmes počasi vre. Zmanjšajte temperaturo ognja, pokrite s pokrovom in pustite, da se jed počasi kuha 15 minut.
  6. Mešanico damo v košarice iz brokolija. Potresemo z mocarelo.
  7. Pečemo v pečici 2 minuti, dokler se sir ne stopi.
  8. Potresemo z preostalo baziliko.
  9. Košarice lahko v hladilniku hranite do 3 dni in jih lahko predgrejete v pečici. 

Odgovori

×

Košarica