Koper je zanimiva rastlina. Moj dragi vrtnar ji pravi: „Plevel!“ In res je. Spomnim se, da je koper obilno uspeval v zelenjavnem vrtu naše sosede. Pogosto je pripravljala koprovo omako, in nam je to bila poslastica. Posebnost te omake in zakaj sodi v Muzej v loncu je v tem, da ga ne moremo jesti vse leto, vendar le v času ko raste. Ena od možnosti je tudi zmrzovanje, vendar to ni to. Njegova priprava je zelo enostavna. Obstajajo številne različice tega recepta, jaz sem se pa v otroštvo vrnila na ta način:
KOPROVA OMAKA
1 žlica moke
20 g masla
1 žlica sesekljanega kopra
250 ml osnove ali vode
50 ml kisle smetane
1 žlička jabolčnega kisa ali limoninega soka
sol
poper
- Na segretem maslu prepražimo moko, dokler ne postane rahlo rumenkasta.
- Dodajte tekočino in mešajte, dokler se ne zgosti (okoli 5 minut).
- Dodajte smetano, jabolčni kis ali limonin sok. Dobro premešajte, da se sestavine dobro povežejo.
- Dodajte koper.
- Dodajte sol in poper po okusu.
Omako lahko postrežete s pire krompirjem, vendar jo v Slavoniji tradicionalno postrežemo s kuhanim mesom iz juhe.
Dober tek!