Facebook Pixel code
Trenutno pregledavate Muzej v loncu ali samokolnica s slivovo marmelado

Muzej v loncu ali samokolnica s slivovo marmelado

Edinstven projekt, ki se skriva za imenom Muzej v loncu so stari, danes večinoma neznani recepti. Vendar niso vsi popolnoma pozabljeni, saj se številni med njimi še vedno pripravljajo na določene načine in ob posebnih priložnostih. Današnji recept ni eden najbolj prazničnih, vendar v celoti izhaja iz zgodbe z naslovom Muzej v loncu. Poleg tega, da sem tačke jedla nešteto krat, sem jih pred kratkim prvič pripravila sama. K temu me spodbudil začetek sodelovanja s kolegico etnologinjo pri projektu „Muzej v loncu“. V sredo, 19. junija 2019 ob 11 ur, bova predstavili najino sodelovanje in dejavnosti, povezane s tradicionalnimi slavonskimi in baranjskimi recepti in tudi recepti zahodnega Srema. Zgodbo seveda želimo razširiti na druge dele Hrvaške, saj vsak del, vsaka vasica, vsaka hiša ima svoje posebnosti, ki se izražajo ravno v kuhinji. Od vseh receptov zbranih med etnološkimi raziskavami na vzohdu Hrvaše, so mi prav tačke padle v oči, saj so del mojega otroštva.

TAČKE S SLIVOVO MARMELADO

1 kg mehke moke
0,5 l mlačne vode
600 g trde slivove marmelade
200 g krušnih drobtin ali 250 g mletih orekov ali 250 g maka (+200 g sladkorja)
4 žlice olja
osoljena voda za kuhanje

1. Iz mehke moke in vode zamesimo trdo testo in ga pustimo počivati.
2. Medtem ko čakamo, zavremo slano vodo.
3. Testo razdelimo na dva dela, vsak del dobro pregnetemo ter pustimo počivati.
4. Na tanko razvaljamo en kos testa potem pa eno polovio razvitega testa enakomerno, v vrstah potresemo s kupi marmelade in nato pokrijemo z drugo polovico.
5. S prsti vtisnemo testo okoli vsakega kupa marmelade.
6. Tačke oblikujte z kolom za testo.
7. Kuhamo v vodi, dokler se tačke ne zmehčajo.
8. V ponvi na olju prepražimo drobtine ter vroče tačke spečemo v ponvi. Če želite tačke potresti z makom ali orehi, v eni skledi zmešajte mlete orehe s sladkorjem u drugi pa mak s sladkorjem.
9. Vroče tačke povaljajte v orehih in maku.

Nekateri jim pravijo „taške“ – hrv (slo. „vrečke“), saj so pravzaprav majhni žepki, v katerih se skriva fina, sladka slivova marmelada. V naši hiši smo tačke vedno jedli s smetano, cimetom in malo sladkorja. Prepričana sem, da so jih nekateri drugi ljudje jedli drugače in bi ravno zato rada, da pridete k nam na Muzej v loncu na izmenjavo receptov, izkušenj in nasvetov kako narediti najokusnejše tačke pogače in druge domače dobrote. Se vidimo!

Odgovori

×

Košarica