Če si ogledate nekatere prejšnje recepte, opazili boste, da sem že omenjala cvetačo v juhi oz. enoločnicah. Tudi je današnja juha enostavna za pripravo. Lahko jo jemo tudi hladno, kar je zelo priročno v bolj toplih dneh. Poleg tega ta recept začinja zgodbo o moji najljubši kuharici – Mary Berry. Spremljam jo že več let in obožujem njeno filozofijo, da lahko ješ okusno in kakovostno hrano čeprav živiš zasedeno in v naglici. Mary Berry ponuja številne bližnjice do okusnega obroke in v naslednjih dvajsetih dneh sledijo recepti iz njene kuharske knjige „Quick Cooking“, ki jih tudi vsak dan pripravljam. Torej tukaj so neposredne izkušnje receptov v praksi!
Dovolj govorjenja, pripravimo jo!
ZELO POSEBNA JUHA IZ CVETAČE – by Mary Berry
1 srednje velika glava cvetače
25 g masla
1 velika čebula, grobo sesekljana
25 g moke
1 litra zelenjavne osnove
50 g zrelega sira Cheddar, naribanega
100 ml smetane za kuhanje
- Odstranite zunanje liste cvetače. Cvetačo narežemo na četrtine, ločimo cvetove, odrežemo trda stebla in preostanek cvetače narežemo na kocke. Majhne cvetove in majhne koščke, ki so odpadli dajte v skledo, uporabili bomo jih na koncu za teksturo. Velike cvetove bomo uporabili za glavni del juhe.
- V ponvi na močnem ognju stopite maslo. Dodajte čebulo, pokrijte, nato zmanjšajte ogenj in dušite približno 5 minut. Odkrijte ponev, zvišajte ogenj in dušite, dokler odvečna tekočina ne izpari. Vmešajte moko in mešajte, dokler se vse ne poveže. Kuhajte približno 1 minuto. Postopoma dodajte vročo zelenjavno osnovo in nenehno mešamo, da ni nobenih grudic. Pustite zavreti. Dodajte večje cvetove cvetače in na kocke narezana stebla. Začinimo s soljo in poprom ter kuhamo približno 10 minut, da se zmehča.
- Lonec odstavimo z ognja in vsebino zmeljemo s potopnim mešalnikom, dokler ni gosta in gladka. Nato vrnite na ogenj, začinite in dodajte še preostale cvetove, ki smo jih shranili na začetku. Pustite zavreti, pokrijte in kuhajte še 2-3 minute. Dodajte sir Cheddar in smetano ter mešajte, dokler se sir ne stopi.
- Preverite, ali je juha dovolj začinjena in postrezite toplo.