Facebook Pixel code
Trenutno pregledavate Ko nimaš časa, ampak želiš pojesti okusen obrok ali golaž iz leče

Ko nimaš časa, ampak želiš pojesti okusen obrok ali golaž iz leče

Enoločnica iz leče je jed, ki sem jo odkrila pred nekaj leti. Kuham jo, ko nimam veliko časa in si želim okusen obrok, ki bo me nasitil za dolgo časa. Kot veste, lahko kuhanje golaža traja kar precej časa, ampak ga ni treba nadzorovati ves čas. Lovorjev list je tisto zaradi česar je tako poseben in zakaj ga lahko kličemo golažem. Če ji dodamo polento, bot to obrok, ki bo vas nasitil za dolgo časa. Moja edina želja je, da ga skuham na prostem v kotličku. Verjmamem, da bi bil takrat popoln! 😀

GOLAŽ IZ LEČE
300 g zelene leče
2 mladi čebuli
3 koreni (narezani na kolobarje)
2 sveža peteršilja (list in korenina – narezana)
lovorjev list
500 ml zelenjavne osnove
3 l vode
olje
sol
poper
drobnjak (če želite – za posip)
mleta paprika

  1. V lonec dajte dovolj olja, da pokrije dno. Narežite mladi čebuli in na zmernem ognju počasi dušite. Lečo sperite in jo med nežnim mešanjem dodajte v lonec.
  2. Dodajte korenje in peteršilj in zalite z malo zelenjavne osnove. Nežno dušite 3-4 minute. Dodajte papriko. Premešajte.
  3. Dodajte lovorjev list in preostanek zelenjavne osnove. Dodajte vodo ter pustite, da zavre.
  4. Dodajte sol in poper in znižajte ogenj na nizko temperaturo. Pokrijte s pokrovom in nežno dušite približno 1 uro.

Opomba: Golaž lahko dušite, kolikor želite oz. koliko časa imate. Če želite, ga lahko postrežete s kuhano polento, ki jo lahko tudi kratko spečete v pečici z nekaj olja ali masla. Poleg polente se ta golaž zelo prilega.

Odgovori

×

Košarica