Facebook Pixel code
Trenutno pregledavate Poslovilni žur ali vege burgerji z vegansko majonezo

Poslovilni žur ali vege burgerji z vegansko majonezo

Burgerji so že vrsto let priljubljen obrok, čeprav vsi vemo, da gre za nezdrav obrok. Najdemo jih na vsakem koraku, še posebaj če se znajdemo na kakšnem družabnem ali kulturnem dogodku. Vendar, tisti, ki so se malo bolj poglobili v burgerologijo, pravijo, da ni lahko najti dobrega burgerja.

Čeprav so v Slavoniji, kjer sem odraščala bile „poslovilne zabave“ vezane na vojsko, in sicer na fantje, ki so odhajali v vojsko, tiste, ki jih se jaz spomnim so kljub temu proslavljale vrnitev mladeničev iz vojske.

Burgerji, opisani v receptu, so nastali ob priložnosti veganske poslovilne večerje kolegice Tihane, ki je tudi sama pripravila vegansko majonezo.

Vege burger
2 pločevinki fižola (odcejen, opran in ponovno odcejen)
1 čebula, sesekljana
4 stroki česna
4 manjši korenčki
1 skodelica ovsenih kosmičev (morda več, morda manj, odvisno je od količine vode, saj ovsene kosmiče uporabljamo, da vpijo odvečno vodo)
2 žlici sojine omake
2 žlici oljčnega olja
1 čajna žlička kumine v prahu
pest koriandra ali svežega peteršilja
1 žlička čilija v prahu
sol
popar
6 burger kruhkov
3 dl povrtnog temeljca

Priprava:
1. V ponvi segrejemo oljčno olje in kratko popražimo čebulo in česen. Dodamo sol in poper ter pražimo, dokler čebula ne postane prosojna. Dodamo naribano korenje in ostale začimbe. Ob stalnem mešanju vse skupaj kuhamo približno 10 minut, dokler korenje ne postane mehko. Nato ponev odstavimo z ognja.

2. Fižol grobo zmešamo v multipraktiku. Dodamo mešanico čebule in korenja, sojino omako in ovsene kosmiče.

3. Iz mešanice oblikujte vsaj 6 polpet. Da preprečite morebitno razpadanje med peko, vsak polpet zavijte v folijo in postavite v zamrzovalnik za 30 minut. Če ne žellite čakati, jih takoj specite na navadni ali grill ponvi pri zmerni temperaturi.

4. Ko spečemo polpetke, burger bombetke prerežemo na polovico in jih potopimo v zelenjavno osnovo ter na kratko prepražimo. To bo zagotovilo dodatno sočnost vege burgerja.

Opomba: Za sestavljanje vaših burgerjev lahko uporabite majonezo, kečap, gorčico, solato, kumarice, paradižnik itn… Predlagam, da na krožnike zložite priloge, polpete in bombetke. Tako si lahko vsak sam naredi sebi najljubšo varianto vege burgerja. To je preverjano dobra kombinacija! 🙂

Odgovori

×

Košarica