Facebook Pixel code
Trenutno pregledavate Brez moke, mleka, jajc ali klasična britanska pastirska pita (brez mesa)

Brez moke, mleka, jajc ali klasična britanska pastirska pita (brez mesa)

Vem, da vegetarijanski recepti veliko ljudi odvrnejo že z naslovom in priznam, da sem bila tudi jaz dolgo časa zagrizen mesojedec. Nekatere življenske situacije so povzročile, da sem dlje časa nehala jesti meso in sem bila prijetno presenečena, saj sem odkrila celo vrsto novih okusov in živil. Takrat sem se odločila, da bom več časa posvetila receptom brez mesa. Ravno zato je pred vami recept, ki je tradicionalno mesni, vendar je čudovit v svoji vege različici. Ali sem že omenila, da kmalu potojem v London tako, da so ti britanski recepti zame nekakšno ogrevanje. 😀

Druga velika prednost tega recepta je, da ne vključuje moke in mlečnih izdelkov – živila, ki se jih bojimo ko gre za zdravo prehrano. Kakorkoli že, to je dober način za uživanje okusne cvetače, gobe in korenje pa uporabite na nekoliko drugačen način.

VEGE PASTIRSKA PITA

650 g cvetače
2 žlici oljčnega olja
1 čebula, sesekljana na majhne kocke
2 srednja korenja, na majhne kocke
1 stebelna zelena, narezana
10 g posušenih gob, rehidriranih v 2,5 žlice vode
500 g gob, narezanih
1 žlica timijana
2 žlici pasiranega paradižnika
1/4 skodelice rdečega vina
1 skodelica zelenjavne osnove
sol i poper
2 žlici oljčnega olja
3 žlice jedilnega kvasa
1 žlica dijonske gorčice
1 žlička soli
2 žlički timijana
ščepec muškatnega oreščka 

Navodila: 

  1. Pečico segrejte na 200ºC. 
  2. Cvetačo grobo narežemo posolimo in kuhamo, dokler se ne zmehča. Nato odcedimo. 
  3. Veliko ponev postavimo na zmeren ogenj. Dodamo oljčno olje, čebulo, korenje, stebelno zeleno. Kuhamo, dokler ni rahlo karmelizirano. Gobe dodajte v šestih delih tako, da vsak naslednji del dodate šele, ko je predhodni kuhan.
  4. Odstranimo sušene gobe iz vroče vode in vodo shranimo. Gobe grobo nasekljamo. Dodamo jih gobam v ponvi. Dodamo tudi pasiran paradižnik. Zvišajte temperaturo na srednje visoko in dodajte rdeče vino. Kuhajte, dokler vino skoraj povsem ne izpari. Nato prilijte vodo, v kateri so bile namočene gobe in zelenjavno osnovo. Ogenj zmanjšajte na minimum in kuhajte 5 do 10 minut ali, dokler se polovica tekočine ne vpije. Ponev odstranite z ognja. 
  5. Cvetačo damo v multipraktik ali mešalnik skupaj s 2 žlici olja. Jedilnim kvasom, gorčico, soljo in timijanovimi listi. Mešajte, dokler ni gladko.  Dodajte navedene začimbe in muškatni orešček. Mešajte še eno minuto. 
  6. Gobe razdelite med 4 večje keramične sklede i njih pokrijte s cvetačnim pirejem. Pečemo 20 minut ali, dokler ne dobi rahlo zlati odtenek. 

Opomba na podlagi izkušenj: Če imate možnost uporabite več manjših kalupov.

Odgovori

×

Košarica